Skip to content

Bli en bättre hundägare

1 år ago

868 words

Har du nyss skaffat hund kanske du känner att det är mer jobb än du hade räknat med. Många som köper en hund tror att de vet vad de ger sig in på men många gånger blir man ändå överraskad över att det inte var så lätt som man trodde. Men om bara tiden och viljan finns kan alla bli bättre hundägare. Du kan be om hjälp ifall du känner att du inte klarar av det själv. Kanske kan uppfödaren ge dig råd eller prata med andra hundägare och hör vad de har för tips. Du ska dock aldrig undervärdera varken dig själv eller din hund. Alla är vi olika som individer och det gäller både människor och hundar. Om du inte har hund men har planer på att skaffa en bör du förstås tänka igenom ditt beslut noggrant. Har du den tid som en hund kräver? En hund är en levande varelse som kräver och förtjänar ett gott liv både vad gäller fysisk aktivitet och mental stimulans.

Valptiden

Det spelar ingen roll vilken ras man ser utan alla valpar är gulliga och det finns väl ingen som kan motstå en valp som ser på en med den där bedjande blicken. När man sedan har den hemma och den har tuggat sönder de nya fina stövlarna och kissat på den dyra mattan ett antal gånger känns den kanske inte lika gullig. Här gäller det att inte fokusera på det som valpen gör fel. Ha tålamod och sätt upp målen i etapper. Satsa din energi på att lära valpen det som du vill att den ska lära sig. Du vinner inget på att irritera dig på det den gör fel. Upptäck det som är positivt och gläd dig åt de små framsteg som valpen gör i inlärandet. Tänk också på att den tid som du ägnar åt valpen och dess uppfostran är avgörande för hur hundägandet kommer att vara i framtiden. Är valptiden förbi och du känner att du inte lyckades med uppfostran är det förstås svårare att känna att du är en bra hundägare. Det är dock inte omöjligt eller för sent att bli det men det kräver mer tid.

Att välja ras

Som tidigare sagt är alla valpar söta men när den växer upp kommer de typiska beteenden för olika raser att visa sig. Du som vill ha din hund endast som sällskapshund och vet med dig att du inte kommer att syssla med varken jakt eller andra hundsporter ska absolut inte välja en ras som har behov av att träna och som har jaktinstinkt. Det är i de flesta fall dömt att misslyckas. Som exempel kan nämnas en border collie som har en stark vallinstinkt. Om den inte får tillräcklig mental och fysisk stimulans kan den börja att valla både människor och andra djur. Det är inte ovanligt att den börjar att valla cyklister. Därför är det viktigt att välja en ras som passar dig och din familj. Då är det också lättare för dig att bli den bra hundägare som du önskar bli.

Skapa en relation

Du och din hund måste lära känna varandra och skapa en relation. Genom att vara lyhörd och lära känna din hund kommer du också att veta hur den reagerar i olika situationer. Här kan du förstärka de beteenden som är positiva och som du önskar genom att visa den att den har gjort något bra. Sin belöning får den först när den har visat det önskade beteendet.

Att vara en bra hundägare sett utifrån andras ögon kan vid vissa tillfällen vara bra att tänka på. En hundägare som inte plockar upp bajset efter sin hund är inte populärt till exempel.