Skip to content

Ska man ha försäkring till sin hund?

2 år ago

603 words

En släkting till mig berättade att man förr i tiden aldrig försäkrade sina hundar och katter om de inte var med på utställningar eller liknande. Det var inte tal om att lägga de pengarna på djuren. Blev de sjuka avlivades de istället många gånger för att räddas. Just på grund av kostnaden. Turligt nog så har tiderna förändrats och för de allra flesta är det idag självklart att försäkra sitt husdjur. Men varför? Om djuret skulle bli sjukt eller råka ut för en olycka kan det bli ordentligt dyrt för dig som husse eller matte om du inte är försäkrad. Jag har självklart en hundförsäkring och kommer att skriva mer om den här nedan. 

AgriaOm

du har sett på tv någon gång de senaste tio åren har du säkert också sett en reklam för Agrias djurförsäkring. Jag hade dem i början eftersom min uppfödare hade försäkrat alla djuren hos Agria. På deras hemsida kan du räkna ut hur mycket försäkringen kommer att kosta beroende på vilket djur som du har. För en hund måste du fylla i när hunden är född samt ras för att göra en uppskattning. Om du tecknar dig via hemsidan ger Agria, likaså får du avdrag på första året om du har en valp som du vill försäkra. De har olika typer av försäkringar som hundrasförsäkring, mini och veterinärvård. Mini är den billigaste men då har du också ett begränsad skydd. Det som ingår är veterinärvård och medicin. Väljer du istället hundrasförsäkringen som är Agrias mest omfattande får du utöver veterinärvård och medicin också rehab, val av ersättningsbelopp och den ersätter för avancerad vård. 

Folksam

Eftersom jag har hört gott om Folksam bytte jag efter en tid till dem. Du kan välja mellan tre paket och dolda fel-försäkring ingår när du tecknar en valp, även om valpen har varit försäkrad i ett annat bolag tidigare. Det känns väldigt bra tycker jag. De erbjuder dessutom kostnadsfri rådgivning av en veterinär genom mobilen. Lite som läkartjänsterna genom datorn för oss människor. Är hunden över sju år och tidigare inte varit försäkrad i Folksam kan du inte teckna en ny försäkring för hunden. Det är synd. Tänk på att raserna shar-pei och varghybrider inte heller försäkras. Ett plus är att Folksam arbetar med djurkliniker runt om i Sverige vilket betyder att du som ägare får rabatt om du besöker någon av dessa. Du hittar vilka kliniker på Folksams hemsida. 

Tjänar du på att försäkra hunden?

Vad kan du spara på att ha en försäkring? På Agrias sida finns exempel. Om din hund har svalt ett företag och tro mig, hundar gillar att tugga och smaka på saker, är en medelkostnad för detta 30 300 kronor utan försäkring. Med försäkring betalar du endast 6202 kronor. Stor skillnad alltså. Hos Agria kan du själv välja hur stor självrisken ska vara. Det finns både rörlig och fast. Det är en avvägning som är svår att göra som ägare tycker jag.