Skip to content

Hygientips till mops ägare

2 år ago

722 words

Olika raser och behov

Som hundägare är det viktigt att man sköter om sin hund på rätt sätt eftersom det är framförallt skötseln som ligger till grund för hur hunden mår. Ju oftare och ju bättre du sköter om din hund, desto bättre kommer också din hund att må. Alla hundar är trots allt i behov av regelbunden skötsel, men skötseln skiljer sig ändå åt mellan olika hundar eftersom alla hundar har olika behov och egenskaper. I hundens grundläggande skötsel ingår det vård av päls, öron, ögon, tänder och klorna måste klippas. Långhåriga hundar och hundar med mycket tät päls kräver också mer pälsvård som borstning och klippning. Däremot korthåriga och strävhåriga behöver inte samma vård. Du slipper klippning och behöver inte borsta lika ofta. Ett bra tips är att redan som hundvalp vänja hunden vid dessa vårdredskap för att undvika obehag både för dig som ägare och för hunden.

Hur ska man sköta hunden

Hundens päls bör kammas och borstas regelbundet. Detta för att pälsen ska hållas i gott skick och inte tova sig. Att bada hunden ska givetvis också göras emellanåt med ett milt hundschampo och balsam. Men bada inte hunden för ofta, inte mer än ett par gånger om året. När du går igenom hundens päls är det också bra att försäkra dig om att hunden inte har någon slags ohyra, eksem och sår exempelvis. Öronen ska hållas rena och eventuella öronhår ska klippas bort. Det är också bra att titta riktigt på hundens ögon så att de inte rinner eller är inflammerade, eftersom vissa hundar har päls som kan irritera i ögonen. Det är då bra att vara noga med att hålla rent från hår just i ögonområdet.

Ett vanligt problem hos mindre hundar är tänderna som utsätts för tandsten. Detta kan redan under det första levnadsåret dyka upp, så därför är regelbunden tandvård ett bra tips för att förebygga mot tandbeläggningar. Det är bra om du kan borsta hundens tänder iallafall en gång i veckan. Klorna är även det en viktig del i hundens välmående. För långa klor kan ge hunden problem med ben och höfter, eftersom tassen får en annan hållning.

Det är olika hur fort klorna växer på olika hundar. En del hundar kräver kloklippning en gång i veckan, andra hundar varannan vecka och en del behöver inte mer än var tredje vecka. När du ändå klipper klorna är det bra att titta igenom hundens trampdynor efter eventuella sprickor och dylikt. Det finns bra hundsalvor att smörja in dom med i så fall, men i förebyggande syfte är det ett bra att smörja in dom regelbundet. Vid rastning i olika miljöer och väder kommer hunden såklart att bli smutsig, lerig och grusig. Det är då bra att efter rastning vid hemkomst att skölja rent tassarna och speciellt mellan trampdynorna. Var extra noga med att torka torrt då det annars finns risk för utveckling av svamp.